Deel 2 | Negatieve recensie: boek niet kopen!!

Wat is precies een recensie?


Een recensie is een (vaak) kritisch commentaar op bijvoorbeeld een boek, film of toneelvoorstelling. In een recensie geeft de recensent naast algemene informatie ook zijn of haar mening.

Algemene informatie
De algemene informatie van een boek is vaak de achterflaptekst, wat bekendheid over de schrijver en onder andere: genre, leeftijd/doelgroep, illustraties, aantal pagina's en eventueel welke uitgeverij het boek heeft uitgegeven. Uit deze informatie kan haast niet iets negatiefs geschreven worden. Immers zijn dit feiten.

Mening
De mening van de recensent is natuurlijk waar het veelal om gaat. Is die (erg) positief en worden er 4 of 5 sterren gegeven, dan moet het haast wel een goed boek zijn. Veel mensen/volgers zijn daar gevoelig voor. Het omgekeerde kan gebeuren bij een mindere recensie en 1 of 2 sterren. Is dat erg?
Het doet best even zeer, kan ik je zeggen. Maar onthoudt wel dat we het hebben over een persoonlijke mening van slechts één iemand.

Taalfouten
De recensent die mij een negatieve boordeling gaf, vond dat er veel taalfouten in het boek staan. Bij taalfouten gaat het bijvoorbeeld om verkeerd gebruikte woorden, of grammaticale fouten. Grammatica is eigenlijk een soort verzamelnaam voor de regels, de afspraken van een taal en het systeem voor het maken van woorden en zinnen.

Grammatica is lastig. Erg lastig. Erin geslopen (foute) gewoontes, herken je niet zomaar in je eigen tekst. Het is werk voor een redacteur die dagelijks werkt aan o.a. grammatica. Een kunst op zich. Een vak.
Ik had geen budget voor een redacteur en daarmee het risico genomen dat grammaticale fouten zijn blijven zitten. Waar de recensent over viel, was het feit dat ik veel de naam Artos, 'hij' en 'de jongen' door elkaar gebruik.

Herhaling werkt
Ik heb er bewust voor gekozen om de namen van personen in het verhaal vaker te noemen. Artos is de hoofdpersoon, maar er komen zeker tien andere namen in het verhaal voor. Dat is al best veel voor een kind om alle personen en hun rol te kunnen onthouden.

De zwaardmeester heet Desh, maar ik noem ook nog regelmatig dat hij de zwaardmeester is. Koning Boris, koning, Boris, heerser over de zuidelijke landen.... Dit is een en dezelfde persoon. Leest dat dan vervelend? Of is het juist fijn om herhaald te krijgen dat Sinn de geneesheer is en Tosh de adviseur van de koning. Van koning Boris dus.

Conclusie
Een keuze van de schrijver is niet voor iedereen een logische. Daarnaast was mijn keuze bedoeld voor de doelgroep 10+ en niet zo zeer voor een volwassen lezer. Tja, wat kun je er nog over zeggen. Voordat je de mening van een recensent kunt delen, zal je toch echt eerst zelf het boek moeten lezen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Deel 2 | Negatieve recensie: boek niet kopen!!

Interview over het 3e boek: Koning Acuul

Dit wil je niet eens lezen

Het kiezen en bedenken van namen

Schrappen in het werk van de redacteur

Waarom ben je eigenlijk gaan schrijven, Gerard?